Announcement

11 Jul 2020

Mobiliteach - Online Summer School #INTERVETWB#

Profesor Aleksandar Šimić, Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“, Bjeljina učestvovao je u Mobiliteach - online ljetnoj školi i podijelio s nama svoje utiske o ovom događaju;

Kao prvo, želim za iskustvo koje mi je omoogućeno da steknem tokom ovog seminara.
U početku sam malo strepio kako ću se snaći zbog korištenja engleskog jezika, ali se ispostavilo da i nisam bio tako loš.
Sam seminar je bio dobro osmišljen, nije bio naporan, radionice koje smo radili nisu zahtijevale poznavanje apstraktnih stvari tako da sam ih sa entuzijazmom radio. Kada sam se prijavio za ovaj program Mobilnosti u nastavi uopšte nisam znao (niti bilo ko iz moga okruženja) šta taj pojam predstavlja ali su mentori na jednostavan način i kroz razne primjere (i radionice) učinili da shvatim. Posebno mi se svidjelo to što smo svakog dana formirali nove grupe za radionice tako da sam upoznao mnoge kolege iz svog okruženja pa i iz čitave Evrope. Razmjena iskustava sa svima njima mi se posebno svidjela. Kroz nekoliko radionica sam uvidio razlike u shvatanjima nas naroda sa Balkana i učesnika koji nisu sa Balkana. Tu do izražaja dolazi interkulturalna dimenzija ovog seminara što i jeste bio jedan od ciljeva.
Dodatnu korist za sebe sam našao u programima i sajtovima koje smo koristili tokom seminara jer ću ih ubuduće i ja koristiti u realizaciji svoje nastave. Moderatori i predavači na seminaru su se trudili da seminar bude što zanimljviji i u tome su uspjeli. I pored toga što je bio on-line, omogućio nam je direktnu komunikaciju i moderatori nisu nikoga ostavili uskraćenog da kaže šta želi u datom trenutku.
Uvidio sam i koliko bi bilo važno da naši učenici dobiju priliku da učestvuju u projektu Mobilnosti u nastavi i nastojaću da animiram rukovodstvo moje škole da se aktivno uključi u ovaj projekat.
Što se mene lično tiče, čitav ovaj koncept mi je jako zanimljiv i rado ću prihvatiti učešće i nekim budućim projektima.

randomness